Balsamico mag alleen balsamico heten als het is gemaakt in de buurt van Modena, het is een beschermde naam van herkomst.
Na een bezoek bij onze balsamico producenten in Modena hebben we het productieproces gezien en weten we dat er verschillende productieprocessen zijn;
Ten eerste is er de Aceto Balsamico di Modena IGP. Hierbij wordt druivensap van (grotendeels) Trebbiano druiven gedurende 24 uur op 40 graden ingedampt. Deze ‘mosto cotto’ wordt in verschillende verhoudingen gemengd met wijnazijn en in eiken vaten van 200 lt. minstens 3 maanden gelagerd. Als men de azijn langer dan drie jaar laat liggen mag er ‘Invecchiato’ op het product worden vermeld.
Ten tweede is er de Aceto Balsamico di Modena DOP. Hierbij gebruikt men een reeks van minstens 6 vaten van verschillende soorten hout van aflopende grootte (van 200 lt. tot 10 lt). In de winter, als het erg koud is in Modena, is de balsamico in rust en wordt de helft uit het kleinste vaatje getapt. De ruimte die daar ontstaat wordt gevuld met balsamico uit het iets grotere vaatje en zo verder. Uiteindelijk is dus ook het grootste eerste vat half leeg. Dat wordt gevuld met dezelfde ingekookte most als bij de IGP, hierboven beschreven. De in het vat nog aanwezige balsamico met most begint, zeker als het in de zomer erg heet is, te fermenteren. De suiker wordt alcohol en de alcohol wordt azijn/balsamico.
Om de balsamico als ‘Tradizionale’ te kunnen verkopen moet deze nog jaren in kleine vaten worden bewaard en vervolgens met tonnetje en al naar het Consortium worden opgestuurd. Daar wordt het product getoetst en na goedkeuring in een klein rond typisch ‘Tradizionale’ flesje gebotteld.
Alle producenten van ‘Tradizionale Balsamico’ hebben daarom hetzelfde flesje (met zegel), maar wel met hun eigen etiket.
Doordat ook het grootste vat nooit helemaal leeg gaat kan je dus niet spreken van een balsamico van een bepaalde leeftijd: het is altijd een mengsel van vele jaren.
Onze mosto volgt eigenlijk het gehele proces van rijping van een standaard balsamicoazijn alleen gaat deze niet naar het consortium.
In Italië noemen ze dit eindproduct een condimento. Dus 12 jaar oud en gerijpt op vaten van eiken, kastanje, moerbei, kers en jeneverbes.
Bijzonder geschikt op gegrilde groentes, kazen, risotto’s, salades, vis en aardbeien.
De balsamico (most met azijn) is meer dan drie jaar op eiken vaten gelagerd. Hierdoor wordt de smaak zachter, houtiger, meer ‘gebalsemd’ en minder azijnig. Bij Italiaanse antipasti als gestoofde radicchio maar ook door een lekkere kruidensla.
Deze balsamico is langer ingekookt, hierdoor is een hele dikke, wat stroperige balsamico ontstaan. Lekker bij kaas, met rood fruit of in de sla.
Dit is een simpele balsamico bedoeld om royaal te gebruiken in stoofvlees, uitjes in balsamico of in de jus.
Dit is een azijn van niet-ingekookt druivensap met witte wijnazijn. Een witte lichte fris-zoete azijn die de sla niet kleurt.
We verkopen DOP 2 soorten, de “Italo “ (12 jaar oud) en “Giuseppe II” (20 jaar oud).
Deze familie maakt als sinds 1862 balsamico.
Bij DOP (Denominazione di Origine Protetta) Balsamico laat men de suikers in de most vergisten tot alcohol en de alcohol vervolgens weer tot azijnzuur.
Hierbij ontstaat de azijn dus in most en wordt er niet aan toegevoegd. Deze methode duurt erg lang en levert tevens zachte, exclusieve (en dus dure) balsamico’s op.