Overige oliën

Wij verkopen naast olijfolie ook veel verschillende andere oliën. Vaak zijn deze koudgeperst, smaken naar waarvan ze geperst zijn en aantal komt ook van Nederlandse bodem.

Citroenolie, Sinaasappelolie en Peperoncino olie.

Alfredo Cetrone is de producent van de Gaeta. Hij maakt ook de citroen-, sinaasappel- en peperoncino-oliën, ze zijn niet gearomatiseerd, de citroenen, sinaasappels en pepers zijn meegeperst met de olijven. Net als bij het persen van olijven wordt het vocht tijdens het centrifugeren gescheiden van de olie en komt alleen de etherische olie uit de citroen, sinaasappel en pepers in de olie terecht. 

Hierdoor krijgt de olijfolie een verschrikkelijk lekkere en intense, maar ook vriendelijke smaak. Geen scherpe aroma’s!

Basilicumolie

We laten onze eigen fris-zachte Tarragona olijfolie aromatiseren met verse basilicum van Abma’s uit Noord Holland. Hierdoor krijgt iedere oogst zijn eigen unieke smaak. Geen aroma’s, geen toevoegingen, puur olie geparfumeerd met basilicum.

Pompoenpitolie

Onze dikke diepgroen, dieprode pompoenpitolie komt uit Oostenrijk. De plek voor Kürbiskernpitten uit enorme pompoenen. Heftig groen/rood en dito smaak. Daar gegeten met koude zuurkool en in salades.  

Arganolie

Arganolie is zeer bijzondere olie uit Marokko uit de pit van de Arganvrucht. Vroeger maakte men deze olie als volgt: een speciaal soort klimmende geit eet de vruchten en poept de niet verteerbare pitten uit. Deze pitten lagen in de blakende zon schoon te branden. Men roostert de pitten, maalt ze op platte stenen en verkrijgt uit de met water vermengde pulp door middel van langdurig kneden een zeer bijzondere olie. Tegenwoordig worden de vruchten met de hand geplukt. 

De productie is nog steeds bijzonder primitief en arbeidsintensief. Het is traditioneel vrouwenwerk. De olie die wij verkopen wordt gemaakt door een groep vrouwen die hun krachten gebundeld hebben. Wij steunen daarmee dit initiatief.

In Marokko wordt arganolie met honing en brood als ontbijt gegeten. In een vinaigrette is arganolie bijvoorbeeld heel lekker bij een salade met rucola.

Walnoot- en hazelnootolie

Walnoot- en hazelnootolie geperst in de Betuwe van Nederlandse noten door Mobipers die ook appels en ander fruit tot sap persen.

Koolzaadolie

Koolzaadolie geperst in Ee, Friesland. Boerenbedrijf dat zelf koolzaad importeert dus geen zaad van grote zaad veredelaar teelt, droogt en perst op klein persje. Smaak heel hooi- of stro-achtig, geel van kleur. Super kleinschalig, nergens verder te koop.

Huttentutolie

Huttentutolie (of vlasdodde) biologische olie van boerenbedrijf nabij Breda, eigen teelt, eigen pers. Smaak vergelijkbaar met Koolzaad, maar dan wat sterker.

Raapzaadolie

Biologische raapzaadolie van oliepersbedrijf net over de grens met Duitsland bij Enschede. Smaak vergelijkbaar met Koolzaad, maar wat meer koolachtig, iets voller van kleur.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie van hetzelfde bedrijf als hierboven. Eigen industriële perserij waar ook olie wordt geraffineerd. Gedeelte wordt dus ongeraffineerd verkocht. Smaakt notig, rokerig, naar droge, rijpe zonnebloempitten. Niet te vergelijken met geraffineerde supermarkt zonnebloemolie.

Al onze Overige oliën

 • Arganolie

 • Basilicumolie

 • Citroen olijfolie, Cetrone

 • Druivenpitolie

 • Hazelnootolie, Betuwe

 • Huttentutolie, Brabant

 • Koolzaadolie, Friesland

 • Peperoncino olijfolie, Cetrone

 • Pompoenpitolie

 • Raapzaadolie, bio, koud geperst

 • Sesamolie

 • Sinaasappel olijfolie, Cetrone

 • Walnootolie Betuwe

 • Zonnebloemolie, bio, koud geperst