Verkoopwijze

In onze Meeuwig winkel verkopen wij olijfolie vanuit rvs tanks. Deze rvs tanks verkopen wij ook aan detailhandel klanten. De verkoop vanuit een rvs tank heeft verschillende voordelen; Wij kunnen olijfolie kopen van kleine boeren en producenten die geen eigen flessen en/-of distributielijn hebben.

Oliën van kleine boeren zijn vaak meer uitgesproken van smaak doordat er minder wordt gemengd. De olieproducenten worden geselecteerd op de specifieke kenmerken van de olijfolie van hun streek. 

Doordat wij de boeren bezoeken en regelmatig spreken onderhouden wij een zeer persoonlijke relatie waardoor de kwaliteit van het product kan worden gewaarborgd.

Al de verschillende oliën kunnen bij ons in de groothandel worden geproefd en in verschillende hoeveelheden worden aangekocht. De olijfoliën worden in de Meeuwig winkel verkocht in eigen flessen (0,2 en 0,5 en 1 liter) met vermelding van datum en streek van herkomst. Voor horeca- en detailhandel klanten zijn oliën in grootverpakking te bestellen.

Omdat onze olijfolie uit alle belangrijke productiegebieden vanuit het Middellandse Zee gebied komt streven wij naar een duidelijke en herkenbare smaak per gebied.


Daarnaast wordt er bij Meeuwig uitsluitend olijfolie van de laatste oogst verkocht.

Proeftips

Extra vergine olijfolie is erg lekker op warm geroosterd brood met grof zout en een paar druppels citroensap. Maar voor serieus proeven moet je olijfolie puur nemen. Officieel in een blauw glas (zodat je niet afgeleid wordt door de mooie of juist vlakke kleur) op 26 graden Celsius.

Bij ons in de Meeuwig winkel wordt er geproefd met een borrelglaasje of vanuit het holletje in de hand. 
Belangrijk is de eerste indruk: fris, vers, fruitig? Ruik en proef daarna goed door. Laat de olie ook de achterkant van de mond bereiken. Slik door en ervaar hoelang de smaak bij blijft. Probeer je bij de beoordeling van een olijfolie te realiseren dat je olijfolie bijna nooit zo puur proeft, altijd in of met iets anders. 


Olijfolie mag dus best sterk zijn. Bij het proeven van meerdere oliën kan je groene appel en water gebruiken om de mond schoon te maken. Let bij het proeven op de geur, de helderheid, de smaak, de smaakkracht en viscositeit (mate van stroperigheid) van de olie.

Het beste is om van te voren geen koffie te drinken en geen sigaret te roken. Wanneer de olie ranzig, vettig, houtig, azijnachtig, zepig, vlak, te bitter of te zoet smaakt betekent dat niet goed!


Olijfolie kan je koel en droog en uit het (zon-)licht bewaren. Zet de olie niet in de koelkast en bewaar hem ook niet langer dan 2 jaar na de oogst.

Lieve klant,

Onverhoopt is Meeuwig dicht vandaag wegens persoonlijke omstandigheden. Volgende week zaterdag zijn we er weer!

Excuses voor het ongemak.

Groetjes Judith