Verkoopwijze

In onze winkel verkopen wij olijfolie vanuit rvs tanks. Dit heeft verschillende voordelen. Zo kunnen wij olijfolie kopen van kleine boeren die geen eigen flessen en distributielijn hebben. Alle oliën kunnen bij ons altijd worden geproefd en in verschillende hoeveelheden worden gekocht.
De olijfoliën worden in de winkel verkocht in eigen flessen (0,2 en 0,5 en 1 liter) met vermelding van datum en streek van herkomst. Voor horeca- en detailhandelklanten zijn oliën in grootverpakking te bestellen.

Door niet in flessen te importeren is het mogelijk bijzondere olie van kleine boeren te kopen. Deze oliën zijn vaak meer uitgesproken van smaak doordat er minder wordt gemengd. Alle olieproducenten zijn persoonlijk bezocht en geselecteerd op de specifieke kenmerken van de olijfolie van hun streek. 

Juist omdat er olijfolie uit alle belangrijke productiegebieden van het Middelandse Zee gebied wordt verkocht wordt er gestreefd naar een duidelijke en herkenbare smaak per gebied. Bovendien kunt u er bij ons zeker van zijn dat u olijfolie van de laatste oogst koopt.


Proeftips

Extra vergine olijfolie is erg lekker op wat warm geroosterd brood met grof zout en een paar druppels citroensap. Maar voor serieus proeven moet je olijfolie puur nemen. Officieel in een blauw glas (zodat je niet afgeleid wordt door de mooie of juist vlakke kleur) op 26 graden celsius. Heel goed gaat het in een borrelglaasje of gewoon in het ‘holletje’ van je hand zoals wij in de winkel doen.

Belangrijk is de eerste indruk: is dit lekker fris, vers, fruitig? Ruik en proef daarna goed door. Laat de olie ook de achterkant van de mond bereiken. Slik door en ervaar hoe lang de smaak je bij blijft. 


Probeer je bij de beoordeling van een olijfolie te realiseren dat je olijfolie bijna nooit zo puur proeft, altijd in of met iets anders. 

Olijfolie mag dus best sterk zijn. Bij het proeven van meerdere oliën, groene appel en water gebruiken om de mond schoon te maken. Geen koffie en sigaretten van tevoren! Let op geur, helderheid, smaak, smaakkracht en viscositeit. Ranzig, vettig, houtig, azijnachtig, zepig, vlak, te bitter en te zoet betekent niet goed!


Olijfolie koel en droog en uit het (zon-)licht bewaren, niet in de koelkast en niet langer dan 2 jaar na de oogst.