Mosterd

Wij proberen ons te beperken tot ‘serieuze’ soorten mosterd en laten ‘mosterd voor mannen’ dus maar voor wat het is. We importeren voornamelijk mosterd van kleine, onafhankelijke producenten.


Mosterd werd vroeger verbouwd in de wijngebieden Dijon, Reims en Bordeaux omdat daar azijn was. Vandaar Moutarde de Meaux (Champagne) en Moutarde de Dijon (Bourgogne).

Er zijn drie soorten mosterdzaad: blank (bitter), bruin (van het slablad) en zwart (het sterkst van smaak). In principe is gladde fijne mosterd, de Dijon, de meest scherpe mosterd. Dit komt doordat bij Dijon mosterd een mengsel van de 3 mosterd zaden wordt gemalen, gezeefd en gemengd met azijn.

Hierdoor blijven de stoffen die voor de scherpe sensatie zorgen het best bewaard. Bij de fabricage van de zachtere grove mosterd zoals de Meaux, worden de bruine en zwarte zaden geweekt in azijn, water en zout en wordt daarna gedeeltelijk gemalen. 

De teelt van mosterdzaad is verplaatst naar Canada. De Moutarde de Bourgogne van Fallot is een uitzondering: deze wordt in Frankrijk verbouwd en gemaakt. In 2002 waren er nog 160 mosterdfabrikanten in Frankrijk, nu nog maar 6.

Edmond Fallot (Frankrijk)

Mosterdmaker uit de Bourgogne. Fallot heeft een mosterd van in de Bourgogne geteeld mosterdzaad: Moutarde de Bougogne. Sinds 2009 heeft deze mosterd een P.G.I stempel, Geographical Protected Indication. Daarnaast hebben wij van hen Moutarde de Dijon au miel et vinaigre balsamique en Moutarde Estragon.
Ben je in de buurt van Beaune, dan is het een ommetje waard om langs de fabriek te gaan.

De Kroon (België)

De Kroon da’s straffe! Al jaren rijden wij regelmatig naar de kleine mostaard fabriek De Kroon in Beveren bij Antwerpen. Een Vlaamse dame maakt daar een heel pittige frisse gele mosterd in een scherpe en een milde variant. Wij verkopen hier de kleine potjes van omdat mosterd na opening al vrij snel z’n pittigheid verliest. Ook hun typisch Belgische mayo (met wat meer azijn en minder mosterd) is erg goed (zie diversen). Hiervan verkopen wij ook grotere potten.

Wostyn mostaard (België)

In Torhout, West-Vlaanderen, produceert de familie Wostyn al vijf generaties (sinds 1869) op ambachtelijke wijze van donkerbruin mosterdzaad en zonder conserveringsmiddelen een mooie scherpe en aromatische mosterd.

Doesburgse pikante mosterd

In Doesburg, Gelderland wordt al sinds 1457 mosterd gemaakt. Deze specifieke variant Doesburgsche mosterd is fijn pikant, licht grof van structuur en wordt in beperkte oplage speciaal voor Meeuwig geproduceerd.

Al onze Mosterd

  • De Kroon, grof en fijn

  • Doesburgse mosterd

  • Fallot, honing/balsamico, bourgogne en dragon

  • Raiefort doux, Terres Rouges

  • Terres rouges, noix, violettes, cognac, estragon en truffel

  • Tierenteyn

  • Wostyn