De olijfoliën die wij importeren en verkopen komen van kleine maar zeer serieuze producenten die wij persoonlijk kennen en regelmatig bezoeken.
De oliën worden door ons geselecteerd op basis van kwaliteit en een eigen bijzondere smaak. Bij het selecteren van een olijfolie vinden wij het belangrijk dat de olie wordt gemaakt van olijven die daadwerkelijk thuishoren in het gebied waar ze worden geteeld. Alleen op die manier kan de kwaliteit van de olie worden gewaarborgd.
De olijfolie van Meeuwig komt uit Italie, Griekenland, Spanje en Frankrijk. Uit Italie importeren wij zes verschillende extra vergine olijfolien. De diversiteit tussen de verschillende streken en daarmee de olijf levert een enorme verscheidenheid aan olijfoliën op.
Uit Spanje hebben wij de Tarragona, een olie uit Noord Spanje die beroemd is om zijn fijn licht frisse karakter. Olijfolie uit Zuid Spanje is gemaakt van de Hojiblanca, de Picual of de Picuodo olijf. Deze oliën zijn vaak rijper, kruidiger en hebben een sterke maar zalige geur.
Uit Griekenland hebben wij een olie van Kreta, gemaakt van 100% Koroneiki olijven. Een heerlijke schoon en licht frisse olie. De biologische olijfolie uit Lesbos wordt met de hand geplukt en is heerlijk licht, fris en aan de zoetige kant.
Helaas dit jaar geen oogst van kunnen inkopen.
Helaas dit jaar geen oogst van kunnen inkopen.
Onze olie uit de Provence komt van “Moulin Cornille”. Hier is iets speciaals mee aan de hand. Deze molen maakt (als enige nog in Frankrijk) gebruik van een oud procedé dat hun olie een speciale extra smaak geeft.
Behalve dat ze de olijven heel rijp, dus laat oogsten, laten ze deze vervolgens een paar dagen in afgesloten ruimtes op zolder rijpen.
Er gebeurt daar dan precies dat wat overal wordt tegengegaan: de olijven gaan fermenteren! Deze licht gefermenteerde olijven persen ze en dat geeft een heel bijzondere zoet rijpige licht muffige smaak.
Een smaak die vroeger herkend en gewaardeerd werd als typisch ‘Provence’. Volgens de officiële olijfolie normen is deze smaak echter een defect en mag daarom dus ook geen extra vergine heten!