Olijfolie

De bijzondere, schone smaak en gezonde eigenschappen van extra vergine olijfolie worden steeds meer gewaardeerd. Onze olijfolie komt rechtstreeks van kleine serieuze producenten die we persoonlijk kennen.

Wij selecteren oliën alleen op grond van de eigen bijzondere smaak en niet op de fraaie uiterlijke schijn van de verpakking. De meeste van de door ons geïmporteerde olijfoliën zijn gemaakt van één soort olijf. 

We hebben alleen olie van olijven die in het betreffende gebied thuis horen. Zo ‘horen’ Arbequina-olijven in de Garrigues, bij Tarragona in Noord Spanje. De daar verkochte olie is beroemd om z’n fijne licht frisse karakter. Heel wat verfijnder dan de olie uit Andalusië. De olijfolie uit het Noorden brengt ook, omdat er veel minder van is, veel meer op dan de zuidelijke. 

Het ligt dus voor de hand dat slimme boeren in het zuiden ook Arbequina bomen zijn gaan verbouwen. Deze olie heeft echter een geheel ander karakter. Wij pleiten voor interessante en waardevolle diversiteit. En daarom verkopen wij geen olie van Arbequina olijven uit Zuid-Spanje. 

Olie uit Zuid Spanje is gemaakt van de Hojiblanca, de Picual of de Picuodo. Alle door ons ‘los’ verkochte olijfoliën hebben mede door deze ‘filosofie’ een heel unieke smaak en geur en karakter.

Uit Italië hebben we zelfs zes verschillende extra vergine olijfoliën. De onderlinge diversiteit tussen de verschillende streken levert zo’n enorm rijke verscheidenheid aan olijfolie op, dat het zonde zou zijn ons te beperken tot maar een paar! 

Van de typisch Zuid- Italiaanse peranzana olijf die een peperige olijfolie oplevert tot de fruitige, bijna romige olijfolie uit Ligurië gemaakt van 100% taggiasca olijven. 

Uit Toscane hebben we een stevige, kruidige en groen-bittere olijfolie, die wordt geproduceerd door het zeer serieuze familiebedrijf Frantoio Franci. Hun olijfolie wint prijs na prijs wereldwijd en in de Flos Olei, de belangrijkste gids als het gaat om extra vergine olijfolie, krijgen zij 100 van de 100 punten. 

Naast olijfolie verkopen wij ook verschillende andere soorten oliën. Zie overige oliën.

Onze olijfolie

Italië: Liguria

Producent
Ranise, Imperia
Productie
Valli di Imperia
Olijfrassen
100 % Taggiasca
Oogstperiode
november
Hoe wordt geoogst
met de hand geplukt
Hoe wordt geperst
steenmolen + continue
Filtering
neen
Zuurgraad
0,3 %
Geur
zacht fruitig
Smaak
fruttato legero, romig, zacht, iets amandel, rond maar fruitig
Toepassing
gegrilde groentes, lichte antipasti en groene boontjes

Italië: Sicilia

Producent
Frantoio Scalia, Mascalucia
Productie
Monte Etna
Olijfrassen
100 % Nocellara dell’Etna
Oogstperiode
november, december
Hoe wordt geoogst
met de hand geplukt
Hoe wordt geperst
continue-systeem
Filtering
geen
Zuurgraad
< 0,35- 0,5 %
Geur
groen, helder, citroenig
Smaak
fruttato medio, vers gemaaid gras, zonder bitterheid
Toepassing
zomerse salades, mozzarella, visgerechten

Italië: Foggia

Producent
Azienda Agricola Pannarale 
Productie
Torremaggiore
Olijfrassen
100 % peranzana
Oogstperiode
oktober, november
Hoe wordt geoogst
met de hand
Hoe wordt geperst
continue-systeem
Filtering
geen
Zuurgraad
0,2 % – 0,35 %
Geur
intens groen en rijk
Smaak
rond en vol, licht bitter, smaak van groene tomaat
Toepassing
salades, fruits de mer, groentes, aardappels

Italië: Umbria

Producent
Frantoio Gaudenzi
Productie
Spoleto
Olijfrassen
80 % Maraiolo, 5 % Leccino,15 % Frantoio
Oogstperiode
oktober
Hoe wordt geoogst
met de hand geplukt
Hoe wordt geperst
continue-systeem
Filtering
ja
Zuurgraad
< 0,16 %
Geur
hints van artisjok, kruidig
Smaak
mint,rozemarijn en zoete amandel, duidelijke bitterheid
Toepassing
gestoofde boontjes, salade

Italië: Gaeta

Producent
Alfredo Cetrone
Productie
Sonnino, Lazio
Olijfrassen
100 % Itrana
Oogstperiode
november, december
Hoe wordt geoogst
met de hand geplukt
Hoe wordt geperst
continue-systeem, lage temperatuur
Filtering
geen filtering, natuurlijke decantering
Zuurgraad
< 0,2 %
Geur
fris, groen en vers gemaaid gras
Smaak
fruttato intenso, eerst zoet dan sterk fruitig met een volle evenwichtige smaak, hints van artichok en groene appel
Toepassing
carpaccio van vlees of vis, verse witte kaas, gegrild rood vlees

Italië: Toscane

Producent
Frantoio Franci
Productie
Montenero d’Orcia
Olijfrassen
40 % frantoio, 10 % moraiolo, 40 % leccino, 10 % olivastra
Oogstperiode
november
Hoe wordt geoogst
met de hand
Hoe wordt geperst
continue-systeem
Filtering
ja
Zuurgraad
0,2 % – max 0,5 %
Geur
fris en schoon fruitig, kruidig
Smaak
vol en harmonieus, peperig en bitter
Toepassing
de gehele Italiaanse keuken maar vooral puur

Spanje: Cordoba

Producent
Greyma Moran Lara e Hijos
Productie
Lucena, Benameji, Cordoba
Olijfrassen
100 % hojiblanca
Oogstperiode
van december tot maart
Hoe wordt geoogst
met de hand
Hoe wordt geperst
continue-systeem
Filtering
ja
Zuurgraad
< 0,4 %
Geur
heldere zwarte olijfgeur, eucalyptus
Smaak
sterk geurend, iets zoet en vol
Toepassing
Gazpacho, warme gestoofde linzen, vanille ijs

Spanje: Tarragona

Producent
Moli d’oli Gasull
Productie
Finca Mas Gasull, Reus
Olijfrassen
100 % Arbequina
Oogstperiode
november
Hoe wordt geoogst
met de hand
Hoe wordt geperst
traditionele steenmolen
Filtering
ja
Zuurgraad
< 0,5 %
Extra
A.C.
Geur
zacht, fruitig, vol
Smaak
licht, elegant fruitig, rond, iets appelig
Toepassing
Spaanse visgerechten, linzen en bonenschotels

Spanje: Sevilla

Producent
Aceites Ybarra, Sevilla
Productie
Andalusia
Olijfrassen
80 % Hojiblanca, 20 % Arbequina, Picudo, Picual
Oogstperiode
november tot februari
Hoe wordt geoogst
meest hand geplukt
Hoe wordt geperst
traditioneel en continue-systeem
Filtering
ja
Zuurgraad
max 0,7 %
Extra
geraffineerde olijfolie, geen extra vergine olie
Geur
zachte, rijpe ‘zuidelijke’ geur
Smaak
lichte zwarte olijfsmaak
Toepassing
bakken, braden, stoven, frituren

Griekenland: Lesvos

Producent
Lefteris Papafilippou
Productie
Polichnitos, Lesvos
Olijfrassen
33% Ladolia, 33% Adramitiani, 33% Kolovi
Oogstperiode
eind november/eind december
Hoe wordt geoogst
met de hand
Hoe wordt geperst
continue systeem
Filtering
geen
Zuurgraad
< 0,8 %
Extra
biologisch
Geur
licht en schoon
Smaak
fris, licht en zoetig
Toepassing
salades, voorgerechtjes en vis

Griekenland: Kreta DOP Kolymbari

Producent
Terra Creta
Productie
West Kreta regio Kolymbari
Olijfrassen
100 % Koroneiki
Oogstperiode
half december
Hoe wordt geoogst
met hand en mbv tril-armen
Hoe wordt geperst
continue systeem
Filtering
ja
Zuurgraad
0,5
Geur
schoon en licht
Smaak
licht groen, fris, makkelijk
Toepassing
koude gerechten, sla met tomaat feta en ui, vis, koken

Frankrijk: Provence

Producent
Moulin Jean-Marie Cornille
Productie
Vallei Beaux de Provence
Olijfrassen
Salonenque, Aglandau,Verdale, Grossane
Oogstperiode
eind oktober/eind november
Hoe wordt geoogst
met de hand
Hoe wordt geperst
traditionele molen
Filtering
ja
Zuurgraad
0,4% – 0,8 %
Geur
notig, paddestoel, zwarte olijf
Smaak
zacht en rijk, typische rijpe olijf
Toepassing
tomaten salade, rauwe vis, alioli

We hebben olijfolie uit de Provence van “Moulin Cornille”. Hier is iets speciaals mee aan de hand! Deze molen maakt (als enige nog in Frankrijk) gebruik van een oud procedé dat hun olie een speciale extra smaak geeft. 

Behalve dat ze de olijven heel rijp, dus laat oogsten, laten ze deze vervolgens een paar dagen in afgesloten ruimtes op zolder rijpen. Er gebeurt daar dan precies dat wat overal wordt tegengegaan: de olijven gaan fermenteren! Deze licht gefermenteerde olijven persen ze en dat geeft een heel bijzondere zoet rijpige licht muffige smaak. Een smaak die vroeger herkend en gewaardeerd werd als typisch ‘Provence’.
Volgens de officiële olijfolie normen is deze smaak echter een defect. Deze olie mag daardoor dus ook geen extra vergine heten! 

Leuk ook dat zij een hele lijst met prijzen hebben gewonnen de afgelopen jaren, maar dan wel alleen in de Provence want elders vindt men deze olie echt helemaal niets. Wij vinden het echt heel erg lekker. Perfecte olie om alioli te maken of bij een salade niçoise. We hebben dus echt iets heel bijzonders, alleen moet er wel een heel verhaal bij….